Limonkowe tartaletki z bezą

Katarzyna
Desery
07.11.2017 17:49
Limonkowe tartaletki z bezą

Limonkowe tartaletki z bezą Orzeźwiająca deserowa propozycja - kruche mini tarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu. 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka 130 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: krem limonkowy - lime curd np. z TEGO przepisu - Mąkę przesiać, dodać sól i cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjąć je z lodówki, podzielić na 6 części i rozwałkować na kształt krążków, trochę większych niż średnica foremek (moje miały średnicę 8 cm). - Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Tartaletki napełnić 2 łyżkami limonkowego kremu, a na wierzch nałożyć gotową bezę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2014/05/limonkowe-tartaletki-z-beza.html