Piernik staropolski

Katarzyna
Ciasta
07.11.2017 17:45
Piernik staropolski

Składniki: 500 g miodu prawdziwego 250 g masła 1,5 szklanki cukru 1 kg mąki pszennej tortowej 3 jaja 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 80 g przyprawy piernikowej 2 słoiki powideł śliwkowych na polewę: 200 g czekolady do gotowania 50 g masła - Cukier, masło i miód podgrzać w dużym rondlu, często mieszając, aby cukier się rozpuścił. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 cm, przełożyć do formy kwadratowej (dł. boku ok.25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej lub kamionkowej misy, przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni, aby piernik zmiękł. - Po wyrobieniu ciasto jest luźne, ale w trakcie dojrzewania zgęstnieje i będzie można je rozwałkować. - Tydzień przed Świętami wyciągnąć ciasto z misy i podzielić na 4 części. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, następnie mleko z sodą, jaja, przyprawę do piernika i sól, ciągle wyrabiając ręcznie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2014/11/piernik-staropolski.html