TORT CHAŁWOWY Z ANANASEM

Magdalena
Ciasta
06.11.2017 1:30
TORT CHAŁWOWY Z ANANASEM

Padło na tort chałwowy z ananasem - blaty biszkoptowe skropione syropem z ananasa, przełożone masą chałwową z kawałkami ananasów. Padło na tort chałwowy z ananasem - blaty biszkoptowe skropione syropem z ananasa, przełożone masą chałwową z kawałkami ananasów. Biszkoptowy krążek nasączamy ok. 2 łyżkami syropu z ananasów i wykładamy na nim 1/3 masy chałwowej, na której układamy kawałki ananasa. Biszkoptowy krążek nasączamy ok. 2 łyżkami syropu z ananasów i wykładamy na nim 1/3 masy chałwowej, na której układamy kawałki ananasa. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Za to uwielbiam lody chałwowe i różnego rodzaju wypieki z chałwą 😊 Dostałam od mojej mamy dużą chałwę z Ukrainy, więc nie pozostało mi nic innego jak upiec coś chałwowego. Składniki: Biszkopt: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - 4 łyżeczki octu - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju - szczypta soli - 200 g chałwy - 3 jajka - 2 łyżki cukru - 150 g masła - 1 łyżka kakao - puszka ananasów I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Przykrywamy go drugim krążkiem, również nasączamy syropem z ananasów, rozsmarowujemy 1/3 masy i układamy kawałki ananasów. Przykrywamy go drugim krążkiem, również nasączamy syropem z ananasów, rozsmarowujemy 1/3 masy i układamy kawałki ananasów. Plastry ananasa kroimy na kawałki (można od razu kupić puszkę ananasów w kawałkach wtedy tą czynność pomijamy). Plastry ananasa kroimy na kawałki (można od razu kupić puszkę ananasów w kawałkach wtedy tą czynność pomijamy). Nie jadło się jej na co dzień, lecz od święta i nie można było się od niej oderwać. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na parze, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na parze, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Dostałam od mojej mamy dużą chałwę z Ukrainy, więc nie pozostało mi nic innego jak upiec coś chałwowego. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. Do wystudzonej masy jajecznej dodajemy kakao oraz kawałki masła i ucieramy mikserem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/11/tort-chalwowy-z-ananasem.html