Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym

Aleksandra
Ciasta
04.11.2017 12:23
Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym

Bardzo polecam :). Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub 1/3 szklanki cukru białego 2 duże jajka 125 g masła 3 łyżki mleka 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej, posiekanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady - gorzkiej, deserowej lub pół na pół z mleczną 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone cukier puder do smaku - opcjonalnie Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kremu . Czekoladę posiekać. Użyłam do jego wykonania pół na pół czekolady mlecznej i deserowej, ale jeśli lubicie czekoladę gorzką ( za którą ja nie przepadam ), to możecie użyć tylko takiej ( krem będzie miał wówczas bardziej intensywny kolor ). Skosztować i jeśli krem będzie mało słodki, dodać przesiany cukier puder ( ilość wg uznania ) i krótko zmiksować. Zestawić z ognia, dodać posiekaną czekoladę i po chwili wymieszać do otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub do szprycy i udekorować babeczki. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia, ale nie dopuścić do zagotowania. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, krótko wymieszać. Ze względu na krem babeczki należy przechowywać w lodówce. Mój krem jest naprawdę delikatnie czekoladowy, wg mnie smakował jak czekoladowy budyń :). Przelać go do miseczki, wystudzić, następnie miseczkę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2017/11/babeczki-orzechowe-z-kremem-czekoladowym.html