Szybki i zdrowy obiad: bulgur z dodatkami (pieczarkami, rzodkiewką, pieczonymi batatami i hummusem)

Picante-
Obiad
03.11.2017 10:58
Szybki i zdrowy obiad: bulgur z dodatkami (pieczarkami, rzodkiewką, pieczonymi batatami i hummusem)

Składniki (na 2 porcje) - 200 g bulguru - około 5-6 łyżek hummusu (przepis znajdziecie - 200 g pieczarek - 1 nieduża cebula - 2 bataty - 6 rzodkiewek - kilka gałązek świeżej mięty - 1/3 papryczki chilli - oliwa, sól, pieprz Wykonanie: Bataty porządnie szorujemy gąbeczką (nie obieramy ich ze skórki tylko dobrze myjemy). Mamy dla Was pomysł na miskę pełną pysznych smaków: bulgur, pieczarki, rzodkiewka, frytki z batatów z hummusem (musicie ich spróbować!), oraz bonus w postaci szarpanej wieprzowiny, która została nam z poprzedniego obiadu. Następnie na talerz kładziemy usmażone pieczarki, pokrojone w plasterki rzodkiewki, frytki z batatów oraz hummus. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220C, zapiekamy około 15-20 minut (w zależności od grubości plastrów). Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, następnie podsmażamy cebulę wraz z papryczką chilli, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do cebuli i podsmażamy około 7-10 minut na średnim ogniu. Miętę siekamy, mieszamy z ugotowanym bulgurem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2017/11/szybki-i-zdrowy-obiad-bulgur-z.html