Szybki chleb pszenny razowy na drożdżach

Małgorzata
Dania mączne
02.11.2017 8:03
Szybki chleb pszenny razowy na drożdżach

SKŁADNIKI (dwie formy 12 cm×25 cm) (dwie formy 12 cm×25 cm) - 1 kg mąki pszennej razowej (typ 2000) - 25 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki miodu - 700 ml letniej wody - 2 łyżki oliwy - łyżka soli - szczypta cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Chleb pszenny razowy na drożdżach Chleb z mąki pszennej razowej typu 2000 z chrupiącą skórką jest bardzo prosty do przygotowania. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe możemy (choć nie jest to konieczne) wzbogacić o nasze ulubione dodatki, mogą to być na przykład nasiona słonecznika, siemienia, czarnuszki, dyni. Wyjmujemy upieczone jeszcze gorące chleby z foremek i zostawiamy do ostygnięcia na ażurowych podstawkach. Wyjmujemy upieczone jeszcze gorące chleby z foremek i zostawiamy do ostygnięcia na ażurowych podstawkach. Podczas pieczenia wspaniałe pachną, choć nie jest to zapach aż tak intensywny i aromatyczny jak zapach chleba na zakwasie. Chleby pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://przepisy-online.blogspot.com/2017/11/chleb-pszenny-razowy-na-drozdzach.html