Ciasto Krówka

Aleksandra
Ciasta
31.10.2017 18:02
Ciasto Krówka

Zachęcam do zapoznania się z przepisem :). Biszkopt: - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki krupczatki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 tabliczka gorzkiej czekolady, startej - 5 białek - 3/4 szklanki cukru - 200 g wiórków kokosowych - 1 i 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki cukru - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy na 3/4 litra mleka - 200 g masła, w temperaturze pokojowej - 3 cukry wanilinowe ( opakowanie 16 g ) - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 100 g masła Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Moja wersja, to biszkopt na mące krupczatce, wkładka kokosowa, krem budyniowo - maślany i fajna, choć słodka polewa ( dlatego do kremu dodajemy niewielką ilość cukru ), która jest wg mnie taką kropką nad i. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Krem budyniowo - maślany: Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto od wielu lat pieczone w mojej rodzinie ( najczęściej przez moją Mamę ) i bardzo przez nas lubiane :). Piec około 20 minut w temperaturze 200°C, do jasno - brązowego koloru. Złożenie ciasta: Na blat biszkoptowy wyłożyć cały krem budyniowo - maślany. Masę przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W sieci pod nazwą Krówka znajdziecie ciasta zupełnie odmienne - najczęściej z masą kajmakową i orzechami. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując na wolnych obrotach miksera. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2015/12/ciasto-krowka.html