Domowe masło + maślanka - Zrób to sama

przepis
Domowe masło + maślanka - Zrób to sama
29Paź
author

Blog: Kobiece Inspiracje

http://blog.kobieceinspiracje.pl

składniki

Składniki:

śmietanka 36% (może być również 30%)

Przybory:

mikser bądź robot kuchenny

Do ubijania możemy użyć robota kuchennego bądź miksera ręcznego. Przy użyciu miksera ręcznego czas ubijania może potrwać nawet do 20 minut.

Przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Do wykonania naszego masła potrzebujemy dowolną ilość śmietanki 36%.

Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia następnie rozpoczynamy miksowanie.

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #1

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #2

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #3

W trakcie miksowania nasza śmietanka będzie zmieniała swoją konsystencję począwszy od płynnej, przez bitą śmietanę, aż po moment oddzielenia się masła od maślanki.

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #4

W tym momencie przerywamy miksowanie i oddzielamy nasze masło od maślanki przy użyciu sita.

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #5

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #6

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #7

Powstałe masło wystarczy przełożyć do maselniczki zaś powstałą maślankę możemy przelać do szklanki i po prostu ją wypić.

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #8

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #9

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #10

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #11

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #12

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #13

Zdjęcie Domowe masło + maślanka - Zrób to sama #14

Jak uformować masło?

W celu uformowania masła należy przełożyć je do zimnej wody i uformować przy użyciu rąk kształt osełki lub kulki.

Jak przechowywać masło?

Masło najlepiej przechowywać w lodówce przez okres 10 dni. Masło możemy również zamrozić. Czas przechowywania w zamrażarce 6 do 8 miesięcy.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy i zasubskrybuj kanał:
ZOBACZ TAKŻE
SKOMENTUJ
następna inspiracja