Najlepszy domowy chleb !!!

Pati
Śniadania
29.10.2017 14:38
Najlepszy domowy chleb !!!

Ja jednak wrzuciłam go do miksera, a później chwilę wyrabiałam ręcznie i też wyszedł puszysty i pyszny 😉 Domowy chleb Składniki: około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750) szklanka wody niechlorowanej (250 ml) 1 łyżeczka soli 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu 2 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mąki chlebowej pszennej (typ 750) 1 szklanka wody niechlorowanej 2 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mąki razowej Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak, że ciasto wyrosło już wystarczająco, u mnie zajęło to ponad godzinę). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy kolejny raz aby pozbyć się powietrza i na desce, wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy okrągły bochenek. W tym czasie co najmniej dwa razy wyciągamy ciasto z miski i dokładnie zagniatamy, żeby pozbyć się powierza. W tym czasie nagrzewamy piekarnik ze zwykłą blachą do pieczenia w środku (lub jeśli posiadamy to z kamieniem) do 240°C. Aby sprawdzić czy nasz chleb jest dobrze upieczony należy go odwrócić i postukać od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest już gotowy. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Przepis na domowy chleb pochodzi z programu Bake Off – Ale Ciacho, jednak jest trochę zmodyfikowany 😉 Nie dodajemy jej całej od razu bo w czasie wyrabiania zobaczymy ile tak naprawdę zabierze nam ciasto. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, dzięki któremu wytwarzać się będzie wilgoć. Na rozgrzaną blachę (kamień) ostrożnie i delikatnie zsuwamy wraz z papierem do pieczenia chleb. Ciasto ma być elastyczne, zwarte (takie żeby można było uformować z niego okrągły bochenek) i błyszczące. Wlewamy je do miski, dodajemy wszystkie mąki na zaczyn i wodę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/pieczywo/domowy-chleb/