Muffiny marchewkowe z jabłkiem i żurawiną

Aleksandra
Ciasta
23.10.2017 17:43
Muffiny marchewkowe z jabłkiem i żurawiną

4 jajka 170 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach tarki 2 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w niedużą kostkę 100 g suszonej żurawiny Wykonanie: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodałam do nich jabłko ( a właściwie 2 jabłka :) ) pokrojone w kostkę i suszoną żurawinę...i szczerze mówiąc o ile żurawinę mogłabym pominąć ( chociaż ją uwielbiam! ), to jakoś bez jabłka nie mogę ich sobie wyobrazić :). Składniki na około 20 sztuk* : 230 g mąki pszennej 165 g brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli Mokre składniki przelać do suchych, dodać startą marchewkę i wymieszać szybko i niedokładnie, w trakcie mieszania dodając jabłka i żurawinę. Jeśli posiadamy 2 takie formy i mamy możliwość pieczenia dwóch jednocześnie, to przygotowujemy również drugą formę. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, wymieszać z olejem. Przepisów na marchewkowe muffiny w sieci zatrzęsienie ;).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2015/10/muffiny-marchewkowe-z-jabkiem-i-zurawina.html