Kruche ciasto z malinami, kremem czekoladowym i owsianą kruszonką

Picante-
Desery
23.10.2017 13:04
Kruche ciasto z malinami, kremem czekoladowym i owsianą kruszonką

Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej - 1 jajko - 1 żółtko - 1 kostka masła (200g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - szczypta soli - 1 opakowanie budyniu czekoladowego - 400 ml mleka - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - na kruszonkę: 3 łyżki mąki owsianej, 3-4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 100 g masła, 2 czubate łyżki cukru pudru - około 250 g malin Wykonanie: Mąki przesiewamy na stolnicę. My na szczęście mamy wypchaną nimi zamrażarkę ;-) nie mniej dziś postanowiliśmy wykorzystać jeszcze ostatnie świeże maliny na to genialne, kruche, czekoladowe ciasto. Wykładamy nim foremkę na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, zapiekamy około 15 minut - ciasto powinno zacząć lekko się złocić. Wówczas wyjmujemy je z piekarnika, wykładamy na nie budyń, układamy maliny (kilka odkładamy do dekoracji na wierzch). Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy je na grubość około 1 cm. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Budyń gotujemy na mleku, gdy się ugotuje do ciepłego dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż się rozpuści, następnie odstawiamy, aby całość wystygła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://picante-jalapeno.blogspot.com/2017/09/kruche-ciasto-z-malinami-kremem.html