Puszysty omlet na słodko

Aleksandra
Śniadania
17.10.2017 17:24
Puszysty omlet na słodko

Składniki na 1 omlet: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1 - 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta proszku do pieczenia - opcjonalnie ( omlet urośnie i bez proszku, z jego dodatkiem jednak omlet po zdjęciu z patelni mniej opadnie, ale nie jest konieczny ) szczypta soli olej do smażenia Smażyć na bardzo małym ogniu przez kilka minut, do ładnego zrumienienia, następnie pomagając sobie łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne kilka minut. UWAGA: Omleta smażymy na niewielkim ogniu, pomału, aby nie spalił się z wierzchu i aby dosmażył się w środku. Masę wylać na środek patelni, w razie potrzeby delikatnie rozprowadzając ją łyżką na boki. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem ( i ewentualnie cukrem wanilinowym ) na puszystą masę ( ja to robię zwykłą drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast ). UWAGA: Ciasto na tym etapie powinno być dość gęste, więc w razie potrzeby dosypać około pół łyżki mąki. Sekretem udanego omletu jest bardzo delikatne połączenie masy jajecznej z ubitymi białkami ( to przecież ciasto biszkoptowe ) i nieśpieszne jego smażenie ;). Do utartych żółtek wsypać mąkę i proszek do pieczenia ( jeśli używacie; ja tym razem dodałam ), dobrze wymieszać ( najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej ), aby nie było grudek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2017/05/puszysty-omlet-na-sodko.html