Przepis
Składniki:
· 190 g mąki pszennej
· 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 150 g miękkiej margaryny Kasi
· 150 g cukru
· 2 łyżeczki cukru wanilinowego
· 3 jajka
Środek ciasta:
2 opak. p0 200ml śmietany kremówki 30%.
2 łyżki cukru wanilinowego
Garść malin do masy śmietanowej
4 łyżki dżemu malinowego
Szklanka malin
Pół szklanki jagód
Dodatki:
1 ½ szklanki malin
½ szklanki jagód
15 szt. pistacji.
Margarynę Kasię ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puchaty krem. A następnie dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do ciasta i miksujemy znów.
Ciasto wkładamy i wyrównujemy do małej tortownicy, wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 160’C. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 20min w piekarniku, potem wyjmujemy do przestudzenia, następnie dzielimy ciasto wszerz na dwa krążki.
Spód dolnego krążka smarujemy dżemem malinowym.
Jedną śmietanę ubijamy z 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. I przekładamy na dolny spód ciasta, na to nakładamy szklankę malin i pół szklanki jagód. Nakładamy na to górę część ciasta. Drugą śmietanę ubijamy też z 1 łyżeczką cukru wanilinowego i dodajemy garść malin. Ubitą śmietanę malinową nakładam na górną część ciasta jak i na jego boki. Pistacje obieram i ścieram na tarce z małymi oczkami. Nie bójcie się takiego połączenia. Sama zrobiłam eksperyment i jest zachwycona. Starte pistacje posypuję na górze ciasta, na to układam maliny i jagody. I gotowe. Ciasto przechowywać w lodówce! Najlepiej po zrobieniu odstawić do lodówki na całą noc. Ale już po 2h możemy śmiało jeść.