Torcik z owocami

Krzysztof
Dekoracje
07.04.2014 19:33
Torcik z owocami

Przepis

Składniki:

· 190 g mąki pszennej

· 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

· 150 g miękkiej margaryny Kasi

· 150 g cukru

· 2 łyżeczki cukru wanilinowego

· 3 jajka

Środek ciasta:

2 opak. p0 200ml śmietany kremówki 30%.

2 łyżki cukru wanilinowego

Garść malin do masy śmietanowej

4 łyżki dżemu malinowego

Szklanka malin

Pół szklanki jagód

Dodatki:

1 ½ szklanki malin

½ szklanki jagód

15 szt. pistacji.

Margarynę Kasię ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puchaty krem. A następnie dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do ciasta i miksujemy znów.

Ciasto wkładamy i wyrównujemy do małej tortownicy, wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 160’C. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 20min w piekarniku, potem wyjmujemy do przestudzenia, następnie dzielimy ciasto wszerz na dwa krążki.

Spód dolnego krążka smarujemy dżemem malinowym.

Jedną śmietanę ubijamy z 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. I przekładamy na dolny spód ciasta, na to nakładamy szklankę malin i pół szklanki jagód. Nakładamy na to górę część ciasta. Drugą śmietanę ubijamy też z 1 łyżeczką cukru wanilinowego i dodajemy garść malin. Ubitą śmietanę malinową nakładam na górną część ciasta jak i na jego boki. Pistacje obieram i ścieram na tarce z małymi oczkami. Nie bójcie się takiego połączenia. Sama zrobiłam eksperyment i jest zachwycona. Starte pistacje posypuję na górze ciasta, na to układam maliny i jagody. I gotowe. Ciasto przechowywać w lodówce! Najlepiej po zrobieniu odstawić do lodówki na całą noc. Ale już po 2h możemy śmiało jeść.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną