Krucha tarta ze śliwkami i kremem

Agata
Ciasta
13.10.2017 7:06
Krucha tarta ze śliwkami i kremem

Witamina B6 0,029 mg Kwas foliowy 5 µg Witamina B12 0 µg Kwas pantotenowy 0,135 mg Wapń 6 mg Żelazo 0,17 mg Magnez 7 mg Fosfor 16 mg Potas 157 mg Cynk 0,10 mg Miedź 0,06 mg Mangan 0,05 mg Fluor 2 µg Cholesterol 0 mg Fitosterole 7 mg Śliwka w kuchni Któż nie lubi puchatego drożdżowego ciasta ze śliwkami i z kruszonką ? Wartości odżywcze śliwki w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 46 kcal / 193 kJ Białko 0,70 g Tłuszcz ogółem 0,28 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,017 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,134 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,044 g Kwasy tłuszczowe omega-6 0,044 g Węglowodany 11,42 g Składniki: Ciasto: 225 mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% starta skórka z cytryny 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 250 ml mleka 1 żółtko 3 łyżki cukru 20 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka esencji waniliowej 200 g białego serka w wiaderka 1 łyżeczka cynamonu Witamina E 0,26 mg Witamina K 6,4 µg Witamina C 9,5 mg Witamina B1 0,028 mg Witamina B2 0,026 mg Witamina B3 (PP) 0,417 mg Wtedy obowiązkowo w mojej kuchni pachnieZamykam je potem w słoikach, żeby później w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków. drożdżowe bułeczki ze śliwkami. W Polsce najbardziej popularne są oczywiście węgierki, ale na targach kupimy też mirabelki, renklody, stanleye, opale czy tez inne rodzaje tych owoców importowanych z zagranicy. Ze śliwek usuwamy pestki, owoce kroimy na 6 lub 8 części, w zależności od tego jak duże są śliwki. Zamykam je potem w słoikach, żeby później w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków. Śliwki nie tylko bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, ale także na nasza urodę. Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasycznych powidłach ze śliwek, dżemach, śliwkach marynowanych w occie czy różnego rodzaju sosów i chutneyów podawanych do dań mięsnych. Obecnie uprawiana śliwka europejska to połączenie tarniny i śliwy wiśniowej - są to dziko rosnące odmiany na terenach Kaukazu i Morza Kaspijskiego, dlatego też przyjmuje się, że to właśnie tam powstała dzisiejsza śliwka. 1/2 łyżeczka kardamonu 5-6 dużych śliwek Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Parę słów o śliwkach Śliwki to klasyczne jesienne owoce, pojawiają się na naszych stołach z początkiem września. na podpieczone ciasto wykładamy krem, posypujemy go przyprawami, a na wierzchu układamy owoce. Dieta bogata w śliwki działa antynowotworowo, przeciwmiażdżycowo, hamuje wchłanianie cholesterolu, a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut. W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Na pewno są tu też amatorzy śliwkowych nalewek czy śliwowicy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/10/krucha-tarta-ze-sliwkami-i-kremem.html