Kwiecisty makowiec drożdżowy

Magdalena
Ciasta
07.10.2017 15:13
Kwiecisty makowiec drożdżowy

Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania około 2-3 łyżki - 1 opakowanie drożdży instant 7 g - 2 łyżki masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 3/4 szklanki mleka - mała szczypta soli - 3 jajka klasy M - nadzienie – domowa masa makowa lub gotowa 800 g Przepis na domową masę makową znajdziecie tutaj (klik) Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl Smacznego * pomysł na kształt drożdżówki podpatrzony kilka lat temu w jednej z restauracji. Niezbędne do przygotowania drożdżówki – arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Przepis na ciasto własny – z drożdżówki serowej (z małymi zmianami, które wynikły podczas przygotowania ciasta) Ciasto można posmarować jajkiem od razu, ale wówczas należy uważać, aby wierzch ciasta zbyt mocno nie zbrązowiał. Przed włożeniem do piekarnika nakładamy “na ciasto otwartą obręcz od tortownicy o średnicy 24. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Łapiemy dwa sąsiadujące ze sobą wąskie kawałki i wywijamy je raz na zewnątrz, sklejając razem końce zawijając je delikatnie pod spód. Tak przygotowany pierwszy płat ciasta układamy na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek smarujemy dość grubo masą makową (zostawiając brzegi ciasta wolne – około 0,5 cm). Kroimy ciasto na 8 równych części zostawiając odznaczony środek nie przecięty. Następnie tworzymy z niego gruby wałek, który dzielimy na 4 równe części. Na koniec wlewamy ciepłe maślane mleko i zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Z ciasta drożdżowego można stworzyć naprawdę wspaniałe wypieki. Pieczemy przez 20 minut, uchylamy piekarnik i smarujemy wierzch ciasta (przy pomocy pędzelka) roztrzepanym jajkiem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ostatni placek stanowi wierzch ciasta (nie należy go smarować masą makową). U mnie specjalna miska do ciasta drożdżowego z pokrywką Kroimy kolejno każdy z ośmiu kawałków na pół. Jeśli ciasto się będzie bardzo lepić, podczas zagniatania podsypujemy rękę delikatnie mąką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/kwiecisty-makowiec-drozdzowy-jak-przygotowac-efektowny-makowiec/