Domowe drożdżowe hot-dogi

Bernadeta
Przekąski
04.10.2017 17:40
Domowe drożdżowe hot-dogi

Bułki można nafaszerować czym tylko się chce, bo dI zawsze wychodzą , a dzieciaki was za to naprawdę pokochają od sąsiadów również :) Drożdżowe hot-dogi ciasto: 500g mąki (i dodatkowo trochę mąki do wyrabiania) 2 jajka + 1 żółtko do posmarowania 1,5 łyżki octu winnego 1,5 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczka soli 1 szklanki letniego mleka 65 g masła rozpuszczonego 20 g drożdży nadzienie: 9 parówek kilka pieczarek papryka konserwowa kilka ogórków konserwowych trochę zielonych oliwek sos pomidorowy z ziołami lub keczup musztarda ser żółty starty Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć pokojową temperaturę. Wyrobioną porcję ciasta przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na równy, prostokątny placek, posmarować sosem pomidorowym (lub przecierem, keczupem jak kto woli), ułożyć w równych odstępach parówki (mi na szerokość zmieściły się 2), obłożyć kawałkami ogórków, papryki, pokrojonymi oliwkami, startymi pieczarkami, grubo startym żółtym serem, oregano i znowu sosem lub keczupem oraz musztardą. Zwinąć delikatnie w rulon, odciąć resztę, przekroić ciasto pomiędzy nimi, żeby oddzielić dwa hot-dogi, zrolować zaklejając wszelkie szpary i dziurki w ładny rulon w kształcie parówki. Ja skracam sobie ten czas i wrzucam wszystko do maszyny do chleba, ustawiam program na wyrabianie ciasta, załączam a po 1,5h mam pięknie wyrośnięte, gotowe ciasto. Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać ziołami. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. Do tego dania wykorzystałam ciasto z przepisu na drożdżowe ślimaki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2012/01/drozdzowe-hot-dogi-z-niespodzianka.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta