TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE

Magdalena
Śniadania
30.09.2017 0:08
TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE

Studzimy na kratce. - 500 g mąki pszennej - 2 jajka - 250 ml mleka - 50 g masła - 2 łyżki + 1 łyżeczka cukru - 25 g świeżych drożdży - 1/2 łyżeczki soli - 2 żółtka (do posmarowania wierzchu) - mak (do posypania) Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby wyrosło (Ja zawinęłam w koc i super wyrosło 😉) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby wyrosło (Ja zawinęłam w koc i super wyrosło 😉) Na końcu dodajemy wystudzone roztopione masło i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Na końcu dodajemy wystudzone roztopione masło i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Świetnie smakują na słodko z dżemem lub miodem, ale dla mnie najlepsze są same na sucho 😊 Składniki: Wykonanie: Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na zmianę z mąką. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na zmianę z mąką. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 min., aby podrosły. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 min., aby podrosły. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 20 min., aby wyrósł. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 20 min., aby wyrósł. Kojarzą mi się z dzieciństwem i małą piekarnią na Edukacji w moim rodzinnym mieście. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 2 części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/09/tradycyjne-rogale-domowe.html