GRUSZKI W KONFITURZE

Magdalena
Przetwory
23.09.2017 0:55
GRUSZKI W KONFITURZE

Wkładamy do lodówki. Obierki z gruszek zalewamy 300 ml wody, podajemy połowę skórki z cytryn i gotujemy przez 50 min. Wkładamy do lodówki. Obierki z gruszek zalewamy 300 ml wody, podajemy połowę skórki z cytryn i gotujemy przez 50 min. wkrótce przepisy 😉 Składniki: - 4 duże cytryny - 1 łyżeczka mielonego kardamonu - 1,5 kg twardych gruszek - 600 ml niesłodzonego soku jabłkowego - 1 kg cukru żelującego Cytryny sparzamy, osuszamy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Następnie odcedzamy wywar, a obierki wyrzucamy. Gruszki wyciągamy z lodówki, zalewamy je sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Następnie odcedzamy wywar, a obierki wyrzucamy. Gruszki wyciągamy z lodówki, zalewamy je sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Dzięki temu słodycz przełamana jest kwaśnym sokiem z cytryny oraz skórką cytrynową, która jest mocno wyczuwalna (w oryginalnym przepisie jej smak gdzieś się zagubił). Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszną konfiturę z gruszkami, znalezioną w przepisach Świat kobiety. Kawałki gruszek w konfiturze cytrynowo-jabłkowej z nutą kardamonu smakują znakomicie. Idealnie pasują do przekładania ciast czy jako nadzienie do naleśników - ja już trzy ciasta z nimi zrobiłam... Kawałki gruszek w konfiturze cytrynowo-jabłkowej z nutą kardamonu smakują znakomicie. Idealnie pasują do przekładania ciast czy jako nadzienie do naleśników - ja już trzy ciasta z nimi zrobiłam... Kostki gruszek wrzucamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny. Kostki gruszek wrzucamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/09/gruszki-w-konfiturze.html