zupa bananowa z klopsikami

Bernadeta
Zupy
21.09.2017 19:05
zupa bananowa z klopsikami

Zupa bananowa pikantna z klopsikami - 1,5 litra wywaru (u mnie wywar na indyku i warzywach) - 2 banany (obrane ze skórki) - 200 gram czerwonej pasty curry (ja dałam mniej, polecam dawać stopniowo wg własnego smaku) - 1 trawa cytrynowa - 250 ml mleka kokosowego - sok z 1 limonki - 2 łyżki sosu ostro-słodkiego chilli - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka brązowego cukru - 2 ząbki czosnku - 2 cm kawałek imbiru - ok. 10 listków kaffiru (liście limonki) - 1 łyżeczka rozdrobnionej papryczki chili opcjonalnie: - ugotowany makaron ryżowy lub sojowy - klopsiki z mielonej wołowiny lub wieprzowiny Uwaga: jeśli nie posiadamy pasty curry można zastąpić ją przyprawami. - 1 łyżeczka ziaren kolendry zgniecionych w moździerzu - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - dowolna ilość papryki ostrej lub chilli - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 łyżeczki curry - 1/2 łyżeczki kuminu Do garnka wlać rosół, dodać banany, pastę curry (jeśli nie posiadamy pasty dodajemy przyprawy), trawę cytrynową (przekrojoną na pół), sok z limonki, sos sojowy, sos ostro-słodki chili i brązowy cukier. Aczkolwiek można ją już kupić w każdym sklepie z kuchniami egzotycznymi, w trakcie akcji tematycznych w Biedronce, Lidlu, nawet w małych Tesco czy Carrefourach. W oryginalnym przepisie nie ma klopsików, ja je dodałam żeby zrobić zupę bardziej sycącą, ponieważ nie mieliśmy w tym dniu drugiego dania. Zobaczyłam ja na blogu u Ulli i niewiele się namyślając zrobiłam bo połączenie bananów w zupie uwierzcie mi jest kuszące. Robiłam ją w tym tygodniu już dwa razy i za każdym znikała w tempie ekspresowym. Wtedy tez włożyłam do niej kuleczki z mielonego mięsa, które się w zupie ugotowały. Następnie z zupy wyjąć trawę cytrynowa i liści limonki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2016/09/zupa-bananowa-pikantna-z-klopsikami.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta