Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku

Magdalena
Zapiekanki
19.09.2017 19:09
Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku

Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku Do przygotowania zapiekanki będziecie potrzebować: 0,5 szklanki kaszy jaglanej (ok. 100 g) 1,5 szklanki wody 1 czerwoną paprykę 1 pomidora 4 średnie marchewki (lub 2 duże) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej kawałek ulubionego sera żółtego (opcjonalnie) przyprawy: sól (u mnie himalajska), pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, słodka papryka, majeranek, bazylia, lubczyk Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami, to proste w przygotowaniu, a przy tym przepyszne danie, którego podstawą jest królowa wszystkich kasz 😉 Jest to również moja ulubiona kasza, ponieważ można ją przygotowywać na wiele sposobów. 3. Cebulę i czosnek siekamy (możemy go też przecisnąć przez praskę) i podsmażamy na odrobinie tłuszczu przez ok 3-4 minuty (może to być zwykły olej, olej kokosowy lub masło klarowane). 4. Marchewkę kroimy w talarki (jeśli jest grubsza, możemy pokroić ją najpierw na 2 lub 4 części wzdłuż). 1. Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 3:1 (1,5 szklanki wody na 0,5 szklanki kaszy, 3 szklanki wody na 1 szklankę kaszy, itd.). Mój sprawdzony sposób na gotowanie kaszy jaglanej jest taki: Suchą kaszę prażę na suchej patelni, stale mieszając, do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć. 😉 Dlatego właśnie postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich sposobów na jej wykorzystanie. Tak przygotowana zapiekanka z kaszy jaglanej ląduje teraz w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy ją przez 20 minut. Wypłukaną kaszę wrzucam na gotującą się, osoloną wodę i gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Przerzucam kaszę na sito i dokładnie płuczę zimną wodą, po czym otrząsam z wody. Dorzucamy je do podsmażonej cebuli z czosnkiem i razem dusimy pod przykryciem, na małym ogniu. Zapiekanka z kaszy jaglanej – wykonanie krok po kroku: Po tym czasie, naczynie z zapiekanką wyciągamy z piekarnika. Po tym czasie, odstawiam kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem. Warto ją uwzględnić w swoim jadłospisie, ponieważ kasza jaglana jest nie tylko lekkostrawna, ale i bardzo odżywcza. Zawiera dużo witamin z grupy B (B1, B2, B5 i B6), witaminę E, magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo oraz rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę. Nasza zapiekanka z kaszy jaglanej jest już gotowa. Na koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę wszystko dusimy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-z-warzywami/