RED VELVET CAKE

KAROLINA
Ciasta
17.09.2017 13:38
RED VELVET CAKE

Zapraszam! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 8 jaj - 1,5 szklanki cukru - 1,3 szklanki mąki tortowej - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka octu - barwnik czerwony WYKONANIE: - oddziel żółtka od białek - w misce ubij białka na sztywno z szczyptą soli - do ubitej piany z białek dodaj cukier - ubij na sztywno - dodaj mąkę ziemniaczaną - dodaj żółtka wymieszane z octem - mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia - dodaj do masy mąkę z proszkiem i barwnik, wymieszaj na bardzo małych obrotach - piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku 50 minut - biszkopt studzimy całkowicie, po tym czasie kroimy na 4 blaty SKŁADNIKI NA KREMY DO TORTU: - 2 małe słoiczku konfitury malinowej NA BITĄ ŚMIETANĘ: - 0,5 l śmietany 36% - 1 śmietan- fix - 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: - schłodź śmietanę w lodówce minimum przez 5 godzin (najlepiej całą noc) - w misce ubijaj na najwyższych obrotach śmietanę, jak będzie już prawie ubita (sztywna, kremowa), dodaj śmeitnan- fix, ubijaj kolejne 3 minuty - dodaj cukier, ubijaj 1 minutę - masa jest gotowa KREM Z MLEKIEM W PROSZKU NA DWIE WARSTWY: - kostka margaryny - 300g mleka w proszku - 100 g cukru pudru - 2 łyżki mleka 3,2% WYKONANIE: - w misce ucieramy -10 minut- margarynę na tzw. puch (margaryną ma być puszysta i kremowa) - dodajemy po łyżce cukru, po łyżce mleka w proszku na zmianę, aż do wyczerpania składników - dodajemy mleko, ucieramy jeszcze około 3 minuty - krem jest gotowy KOLEJNOŚĆ BLATÓW I KREMÓW OD GÓRY DO DOŁU 1. NA SAMĄ GÓRĘ I DOOKOŁA TORTU BITA ŚMIETANA 2. BLAT BISZKOPTU 3. KREM Z MLEKA W PROSZKU 4. Przepyszny w smaku dzięki połączeniu malin i bitej śmietany, Oszałamiający w wyglądzie- zaprezentowany gościom robi piorunujące wrażenie, Zachwycający nawet tych, którzy za słodkościami nie przepadają, ale Jemu oprzeć się nie mogą. PONCZ - szklanka herbaty - sok z 1/2 cytryny - 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy Tort dekorujemy konfiturą malinową i listkiem mięty bądź melisy ;-) JAK SIĘ WAM PODOBA? BUZIAKI!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/04/red-velvet-cake.html