Pesto z bazylii - najlepsze do makaronów! <3

Helka
Przetwory
14.09.2017 19:40
Pesto z bazylii - najlepsze do makaronów! <3

Pesto sycylijskie z suszonych pomidorów Pesto z bazylii – Składniki: kilka garści liści bazylii (ok. 25g – w zależności od wielkości jest to czasem oskubany nawet cały krzaczek) 25g orzeszków piniowych (ewentualnie płatki migdałów, nasiona słonecznika lub inne orzeszki) 15g Parmezanu lub sera Grana Padano 1 ząbek czosnku 60ml oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Pesto z bazylii – Wykonanie: Pesto z bazylii – Pesto bazyliowe – Pesto alla genovese – to nazwa tego samego, pysznego, oryginalnego, włoskiego, zielonego sosu przygotowanego na bazie bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu. Jeśli nie posiadamy moździerza, wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy – w zależności czy chcemy czuć kawałki orzeszków blendować krócej – a jeśli chcemy totalnie gładkie pesto – blendować dłużej. Tradycyjnie pesto z bazylii robi się rozcierając składniki w moździerzach, z użyciem drewnianego lub marmurowego tłuczka. Jedni preferują pesto w formie gładkiej pasty, inni zaś wolą, gdy w pesto pozostają małe kawałeczki składników. Jego głównym składnikiem są również orzeszki pinii, które można zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Pesto sycylijskie z suszonych pomidorów 4 / 5 ( 1 głosów ) Jeśli chcemy, by pesto było nieco mniej zwarte, można dodać trochę więcej oliwy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/09/14/pesto-z-bazylii-pesto-bazyliowe/