Czekoladowy sernik z bananami - bez pieczenia

Ewa
Ciasta
09.09.2017 10:27
Czekoladowy sernik z bananami - bez pieczenia

Można również zmieszać pół na pół gorzką i mleczną i ja tak właśnie zrobiłam:) Spód: 180-200 g ciasteczek digestive w czekoladzie 130 g masła Warstwa serowa: 1 kg sera sernikowego (u mnie Piątnica) 100 g czekolady (gorzka, deserowa lub mleczna – w zależności od tego jak bardzo wytrawny smak deseru chcemy osiągnąć) 4 łyżki cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny 1/2 szkl. Masło kroimy na mniejsze części i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. W międzyczasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na małej mocy palnika). Wykładamy resztę masy serowej, starając się zapełnić puste przestrzenie między bananami. Żelatynę przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem. mleka Warstwa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/3 szkl. Mniej więcej 1/3 masy wykładamy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie krótko podgrzewamy – tylko do rozpuszczenia! Odstawiamy do napęcznienia, a następnie krótko podgrzewamy – tylko do rozpuszczenia! Ale tak na prawdę, to które nie są?:) Smak czekolady można sobie dobrać dowolnie – mleczną, deserową lub gorzką. Masę śmietanową wykładamy na wierzch ciasta. Banany obieramy i układamy na masie, zachowując niewielkie odstępy. Masą wykładamy dno blaszki. Żelatynę przesypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/09/09/czekoladowy-sernik-z-bananami-bez-pieczenia/