Łosoś w sosie sojowym

Ewelina
30.03.2014 21:16
Łosoś w sosie sojowym

Przepis

Dodane przez: jambalaya

Czas przygotowania: 3 godzin

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość porcji: 2

Składniki

400 g filetu z łososia

4 łyżki sosu teriyaki

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu lipowego

1 czubata łyżeczka imbiru w proszku lub 1,5 cm świeżego, startego

1 duży ząbek czosnku

szczypta soli

pieprz

1 łyżka oliwy

sałatka:

2 średnie lub duże pomidory

1 mała puszka kukurydzy

kilka 0,5 mm plasterków zielonej cukinii

1 mała cebulka czerwona drobno posiekana

1 łyżeczka miodu lipowego

1 łyżka octu ryżowego (lub soku z cytryny)

3 łyżki oliwy lub oleju

szczypta soli i pieprzu do smaku

Pyszny łosoś w zupełnie innej, oryginalnej wersji. Może coś fusion na Święta?:)

Etapy przygotowania

Łososia opłukać i osuszyć. Natrzeć pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos sojowy, miód lipowy, łyżeczkę imbiru w proszku (lub ok. 1,5 cm świeżego, startego), posiekany i roztarty z solą ząbek czosnku. Zamarynować łososia na minimum 3 godziny (można całą noc). Rybę umieścić w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Podawać z sałatką - pomidory pokroić w grubsze kawałki, a cukinię w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć.

Danie można także podawać z ryżem basmanti.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną