Ptysie z kremem waniliowym

Ciasta
01.09.2017 9:05
Ptysie z kremem waniliowym

Masę mleczno-jajeczną przelać do czystego rondla i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając aż krem zacznie gęstnieć i pojawią się na nim 1-2 bąbelki. Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5 jajek Pół łyżeczki cukru Szczypta soli 500 ml mleka pełnotłustego 80 g drobnego cukru 6 żółtek jaj 40 g mąki kukurydzianej 1 laska wanilii Cały czas gotując wszystko dokładnie miksować, tak żeby masa będzie błyszcząca i będzie miała gładką konsystencję bez grudek. Kolejno dodawać jajka i cały czas miksować aż będzie zupełnie gładkie. Dalej miksować, aż masa przyjmie formę kuli, która łatwo odchodzi od ścian rondla. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną, białą masę i dodać mąkę kukurydzianą. Wyłączyć ogień i dalej miksować aż ciasto będzie letnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://korniszonki.blogspot.com/2017/09/ptysie-z-kremem-waniliowym.html