Jarzębinówka

Wiesław
Przetwory
31.08.2017 11:17
Jarzębinówka

Nalewka z jarzębiny to znakomity trunek na chłodne i długie zimowe wieczory 1 kg jarzębiny 1 l spirytusu 1 l wody 1 kg cukru sok z jednej cytryny Jarzębinę zbieramy po jesiennych przymrozkach lub mrozimy ją przez co najmniej dwa dni, owoce mają wtedy łagodniejszy i mniej gorzki smak. Owoce wsypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i zalewamy roztworem z 1/2 l spirytusu i 1/2 l wody. Po tym czasie owoce odcedzamy, alkohol zlewamy do butelki, a jarzębinę ponownie zalewamy roztworem z 1/2 l spirytusu i 1/2 l wody. Następnie owoce wyciągamy z zamrażarki i zalewamy wrzącą wodą (do ciepłych owoców alkohol lepiej przeniknie). Tak przygotowane owoce zakręcamy i odstawiamy na około 3 tygodnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2017/08/jarzebinowka.html