Żeberka duszone w sosie własnym – aż rozpływają się w ustach!

Helka
Obiad
30.08.2017 16:52
Żeberka duszone w sosie własnym – aż rozpływają się w ustach!

Żeberka duszone w sosie własnym – Składniki: ok. 1 kg żeberek wieprzowych w paskach 3 średnie cebule (ok. 300g) 50g smalcu do smażenia 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 750ml wody (lub bulionu) 1 łyżka sosu sojowego (lub sosu teriyaki) Gdy mięso i cebula będą odpowiednio zarumienione, dorzucić na patelnię ziele angielskie, liście laurowe, 750 ml wody (lub bulionu) oraz łyżkę sosu sojowego, wymieszać, przykryć patelnie pokrywką i całość dusić przez ok. 60-90 minut na małym ogniu (im dłużej, tym lepiej – mięsko jest odpowiednie, gdy jest delikatne, kruche i łatwo oddziela się od żeberek). Zaś jeśli sos jest zbyt rzadki, to możemy go zagęścić poprzez dodanie do niego mąki rozrobionej w wodzie (np. 1-2 łyżki mąki na 100 ml zimnej wody – w zależności jak bardzo gęsty sos chcemy uzyskać). Żeberka duszone w sosie własnym – czyli żeberka wieprzowe w pysznym, ciemnym sosie – aż rozpływają się w ustach :) Żeberka wieprzowe umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (po 2-3 kostki w każdym kawałku), doprawić z obu stron pieprzem, solą i papryką słodką w proszku. 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól , pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna rozrobiona w zimnej wodzie (do zagęszczenia sosu) Na dużej patelni lub w woku roztopić smalec, podsmażyć żeberka dość mocno z obu stron. Białą cebulę pokroić w cienkie piórka, dorzucić do żeberek wieprzowych i również dość mocno podsmażyć (dzięki temu sos zyska ciemną barwę).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/08/30/zeberka-duszone-w-sosie-wlasnym/