Ciasto z batonikami w wersji XXL

Desery
29.08.2017 23:08
Ciasto z batonikami w wersji XXL

) Składniki: (tortownica o średnicy 25 cm – może być większa): 2 i 1/2 szklanki mąki (typ 450) szczypta soli morskiej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki białego cukru 2 jajka (wielkość L) ziarenka z laski wanilii 1 łyżka brandy (opcjonalnie) 4 batoniki snikers lub twix itp. W oddzielnej misce masło utrzeć z cukrami na puszystą masę (może to potrwać kilka minut). dlatego pomysł ciasta z batonikami w postaci jednego dużego ciastka xxl bardzo mi odpowiada : ) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Niestety czas nie zawsze pozwala mi na ich formowanie (w hurtowych ilościach ; ) ) Nie będę ukrywać, że ciasto jest bardzo słodkie z pyszną chrupiącą skorupką i miękkim ciągnącym wnętrzem : ) Po tym czasie przełożyć je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układając pozostałe batoniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciastko-xxl-z-batonikami/