Bratkartofle z jajkiem

Bernadeta
Obiad
28.08.2017 13:04
Bratkartofle z jajkiem

Danie idealne na upalne dni, żniwa, wśród biednych i bogatych, popularna nie tylko 100 lat temu ale obecnie także. Bratkartofle z jajkiem, czyli smażone ziemniaki z sadzonym jajkiem - 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej) albo tych które nam zostaną z dnia poprzedniego - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - łyżka masła - 4 jajka - sól - pieprz - łyżeczka kminku - zielona część cebuli dymki lub szczypior Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Przygotowuje się ją z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na małe kawałki lub plasterki ziemniaków, smażonych na patelni z rozgrzanym tłuszczem, podanych z kwaśnym mlekiem lub jajkiem sadzonym. Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż białko się zetnie. Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w kostkę a czosnek na plasterki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, następnie plastry ziemniaków, smażymy na złoty kolor około 5 minut, ostrożnie mieszając. Smażymy na średnim ogniu przez Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2015/06/bratkartofle-z-jajkiem.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta