Torcik z truskawkami

Krzysztof
Przepisy
29.03.2014 7:48
Torcik z truskawkami

Przepis

Składniki - biszkopt:

6 jajek

25 dkg cukru

25 dkg mąki tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki ekstraktu waniliowego

4 łyżki zimnej wody

szczypta soli

Składniki - masa do przełożenia tortu:

kilka łyżek cukru pudru

1,5 litra śmietany 36%

250g mrożonych truskawek (wcześniej rozmrozić)

1 małe opakowanie świeżych truskawek

6 torebek zagęstnika Śmietanfixu

dodatkowo : sok z połówki cytryny, 2 opakowania podłużnych biszkoptów, czerwona wstążka

Sposób wykonania:

Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo 4 łyżki wody, cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtku oraz ekstrakt waniliowy. Odstawić mikser i delikatnie mieszając łyżką wsypywać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC.

Rozmrożone truskawki zmiksować. Śmietanę ubijać krótko na wolnych obrotach, wsypać stopniowo cukier puder i zagęstniki, zwiększyć obroty i ubijać na sztywno. Odłożyć około dwie szklanki. Do reszty dodać truskawki i delikatnie wymieszać.

Przestudzony biszkopt pokroić na 3 części, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie krążki smarować masą truskawkową i składać. Brzegi mocno posmarować kremem. Górę starannie pokryć odłożoną bitą śmietaną. Do brzegów przyklejać biszkopty. Ze świeżych truskawek ułożyć dowolne wzory. Przewiązać wstążką. Schłodzić kilka godzin.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną