Obłędny Sernik krówkowo-waniliowy.

Ciasta
22.08.2017 16:40
Obłędny Sernik krówkowo-waniliowy.

Składniki: Na masę serową: 500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 2 łyżki ekstraktu waniliowego 60 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 36% 20 g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżka stołowa) 400 g (1 puszka) masy krówkowej(kajmakowej) Następnie na środek wykładamy masę waniliową i delikatnie rozprowadzamy ale nie rozsmarowujemy na całej powierzchni tylko pozostawiamy margines masy kajmakowej . Na spód: 180 g herbatników 15 g ciemnego kakao 70% 50 g roztopionego masła ćwierć łyżeczki kawy rozpuszczalnej Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej. 2. Ser zemleć na gładką masę by nie było grudek. 6. Pozostałą masę kajmakową wykładamy na jasną masę tworząc linie, a następnie rysujemy wzór wykałaczką lub patyczkiem. Jeśli nie chcecie tego robić choć ja zdecydowanie polecam ten sposób możecie tortownicę na kratce z piekarnika i ustawić nad naczyniem (formą) wypełnionym wrzątkiem . Masa jasna, którą odkładamy ma stanowić 1/3 do pozostałej części (2/3) dodajemy 200 g masy kajmakowej połowa puszki. 1.Ciasteczka najlepiej herbatniki wraz z przesianym kakao oraz kawą zmiksować na drobny pył w malakserze. Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, więc formę przygotowujemy przed wylaniem masy serowej. 5. Na schłodzony spód ciasteczkowy wykładamy masę kajmakową i równomiernie rozprowadzamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2016/08/obedny-sernik-krowkowo-waniliowy.html