Faszerowane bakłażany mięsem mielonym z indyka i kaszą pęczak

Anna
Obiad
22.08.2017 11:04
Faszerowane bakłażany mięsem mielonym z indyka i kaszą pęczak

Zapraszam na lekki obiad: faszerowane bakłażany mięsem mielonym i kaszą pęczak :) Składniki: - 2 kule sera Mozarella, - 500 g mielonego mięsa z indyka, - ok. 100-200 g kaszy pęczak (w zależności czy chcecie bardziej czuć mięso czy kaszę), - 1/2 pomarańczowej papryki, - 1/2 zielonej papryki, - 1 większa cebula, - 1 ząbek czosnku, - oliwa z oliwek, - 1-2 łyżki przecieru pomidorowego, - sól, pieprz, mięta suszona, oregano, przyprawa do szaszłyków greckich (Kamis), - 4 bakłażany, - kilka suszonych pomidorów z żurawiną (Biedronka), - 1/2 granatu, - natka pietruszki, - pomidorki koktajlowe (opcjonalnie). Na rozgrzaną patelnie na oliwie z oliwek podduszamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie rozdrobniony czosnek. Sos: - 4 łyżki jogurtu bałkańskiego, - 1 łyżka oliwy z oliwek, - kilka listków mięty, - sól, - odrobina soku z cytryny. W tym samym czasie wstawiamy pęczak do wrzącej, osolonej wody, gotujemy ok. 20-30 min. (zgodnie z informacją na opakowaniu producenta). Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, przyprawiamy do smaku (sól, pieprz, oregano, mięta, przyprawa do szaszłyków greckich). Na dno blaszki/naczynia do zapiekania polewamy odrobiną oliwy z oliwek, kładziemy bakłażany. Wykonanie: Bakłażany myjemy przekrajamy na pół (wzdłóż), nacinamy kratkę na miąższu (uważamy żeby nie przeciąć skórki). Dodajemy suszone pomidory razem z żurawiną ze słoiczka (kroimy na paseczki). Ugotowany pęczak na al dente, wrzucamy do mięsa, mieszamy wszystko.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/08/faszerowane-bakazany-miesem-mielonym-i.html