Letnie owocowe śniadanie

Agata
Śniadania
17.08.2017 8:26
Letnie owocowe śniadanie

Witamina B6 0,052 mg Kwas foliowy 6 µg Witamina B12 0 µg Kwas pantotenowy 0,124 mg Wapń 6 mg Żelazo 0,28 mg Magnez 6 mg Fosfor 12 mg Potas 77 mg Sód 1 mg Cynk 0,16 mg Miedź 0,06 mg Tłuszcz ogółem 0,33 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,028 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,047 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,146 g Kwasy tłuszczowe omega-3 0,058 g Kwasy tłuszczowe omega-6 0,088 g Węglowodany 14,49 g Błonnik pokarmowy 2,4 g Witamina A 54 I.U. Witamina E 0,57 mg Witamina K1 19,3 µg Witamina C 9,7 mg Witamina B1 0,037 mg Witamina B2 0,041 mg Witamina B3 (PP) 0,418 mg Poza tym borówka poprawia stan skóry, wspomaga układ nerwowy, wspomaga wzrok (polepszając krążenie krwi w naczyniach krwionośnych gałki ocznej i zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej), wykazuje działanie tak przeciwbiegunkowe, jak i wspomaga walkę z zaparciami, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, alkalizuje organizm, wspomaga odporność, a także spowalnia procesy starzenia się komórek. Mangan 0,34 mg Selen 0,1 µg Cholesterol 0 mg Borówka w kuchni ------------------------------------------------------------- Letnie owocowe śniadanie Składniki: 200 g naturalnego jogurtu 2 łyżki płatków jeczmięnnych 1/2 szklanki pokrojonego dojrzałego ananasa 2 garści borówek amerykańskich opcjonalnie miód do posłodzenia Wykonanie: Ja płatków nie gotuje, tylko je namaczam; jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść ich surowych, przed dodaniem ich do jogurtu po prostu je ugotujcie. Właściwości odżywcze borówek w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 57 kcal / 240 kJ Białko 0,74 g Borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny co jagody (borówki czarne), ale są od nich zdecydowanie większe i słodsze w smaku. Parę słów o borówce amerykańskiej Borówka amerykańska, nazywana inaczej borówką wysoką (Vaccinium corymbosum), to wysoki rosnący na 2-3 metry krzew z rodziny wrzosowatych. Borówki amerykańskie są doskonałe na surowo, ale możemy też wyczarować z nich pyszne desery, lody i ciasta. Tak więc zapraszam na letnie owocowe śniadanie, do którego przygotowania wykorzystałam płatki jęczmienne, ananasa i borówki amerykańskie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/08/letnie-owocowe-sniadanie.html