Pasteryzowanie przetworów – najważniejsze informacje

Pasteryzowanie przetworów – najważniejsze informacje
16Sie

Na czym polega pasteryzowanie przetworów?

Pasteryzacja polega na podgrzaniu słoików z przetworami do temperatury 60-100 stopni C w celu zniszczenia drobnoustrojów i enzymów, które powodują psucie się produktów.

Zdjęcie Pasteryzowanie przetworów – najważniejsze informacje #1
fot. shutterstock

Jak przeprowadzić domową pasteryzację?

Pasteryzacja w słoikach z gumką

#Przygotowane przetwory umieść w słoiku, uważając aby nie oblać krawędzi słoika. Pozostaw ok. 2 cm od góry wolne miejsce w słoiku. Przetrzyj słoik czystą, suchą szmatką, a następnie nałóż gumkę, pokrywkę i zaciśnij sprężynę.

#Ustaw słoiki w garnku, najlepiej specjalnie przeznaczonym do gotowania słoików. Takie garnki mają nakładkę izolującą słoiki od dna garnka, co zapobiega ich pękaniu. Jeśli nie masz takiego garnka, użyj zwykłego, jednak wyściel go na dole bawełnianym ręcznikiem. Ustaw słoiki tak, aby nie dotykały ściany garnka ani siebie nawzajem.

#Zalej słoiki wodą. Powinna pokryć całe słoiki. Woda powinna mieć temperaturę podobną do temperatury przetworów. Podgrzewamy wodę do odpowiedniej temperatury.

#Po zakończeniu pasteryzacji należy odlać gorącą wodę z garnka i zalać słoiki zimną wodą. To przyspieszy ich ochłodzenie i zapewni hermetyczne zamknięcie się wieczek.

#Po ostygnięciu słoików należy sprawdzić ich szczelność. W tym celu ściągnij sprężynkę i podnieś słoik za pokrywkę. Jeśli się otworzy, należy zmienić gumkę i pasteryzować go jeszcze raz, tylko krócej.

Pasteryzacja w słoikach typu twist-off

#Słoiki wypełnij przetworami pozostawiając ok. 1/5 wolnej przestrzeni od góry. Pokrywki powinny być dokładnie wyparzone i całkiem suche. Przykryj słoiki pokrywkami, jednak nie dokręcaj ich do końca.

#Włóż słoiki do garnka, tak jak opisano wyżej. Jednak w przypadku słoików twist-off woda powinna sięgać do ok. 1 cm poniżej pokrywek. Garnek, w którym pasteryzujemy musi być przykryty pokrywką.

#Pasteryzujemy odpowiednią temperaturą i przez odpowiedni dla danego przetworu czas.

#Po zakończonej pasteryzacji wyciągamy słoiki na blat wyścielony ścierką lub drewnianą podkładką. Mocno dokręcamy każdy ze słoików.

#Po ostygnięciu słoików należy sprawdzić ich szczelność. W przypadku słoików twist-off wystarczy nacisnąć na środek nakrętki – jeśli pozostaje nieruchomo to jest szczelna, jeśli się wgniecie, słoik należy pasteryzować jeszcze raz.

Zdjęcie Pasteryzowanie przetworów – najważniejsze informacje #2
Źródło: https://kuchnialidla.pl/blog/pasteryzacja-na-mokro-i-tyndalizacja

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy i zasubskrybuj kanał:
ZOBACZ TAKŻE
SKOMENTUJ
następna inspiracja