Sernik z wiśniami

Krzysztof
Przepisy
26.03.2014 20:12
Sernik z wiśniami

Przepis

Składniki na tortownicę 23 cm.

Składniki spód:

160 g ciastek owsianych w czekoladzie

25 g mielonych migdałów

70 g stopionego masła

Włożyć ciastka do mocnej torebki foliowej, zgnieść wałkiem na piasek, dodać migdały i stopione masło, wymieszać. Przełożyć do posmarowanej masłem tortownicy, ugnieść na dnie za pomocą szklanki lub wałeczka. Wstawić do lodówki, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 8 minut). Wystudzić.

Składniki na masę serową:

500 g sera śmietankowego (Delfiko)

200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (5% tłuszczu) - można zastąpić serkiem śmietankowym

1 szklanka cukru

4 duże jajka

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki Amaretto

1 łyżka mielonych migdałów

1 łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny - można zastąpić mąką pszenną)

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Wymieszać łyżką ser z cukrem, dodać jajka i pozostałe składniki. Nie miksować – mieszać tylko do połączenia składników.

Wylać na przestudzony spód, piec metodą gazetową (10 minut w 250 ºC, 45 – 50 w 160 ºC). Wyjąć z piekarnika, postawić na ażurowej podstawce. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić. Przełożyć do zamykanego pojemnika na ciasta i wstawić na noc do lodówki.

Przed podaniem udekorować polewą wiśniową.

Składniki na polewę wiśniową:

1 opakowanie mrożonych wiśni (450 g)

ok. 100 g mieszanki suszonych wiśni, czereśni i żurawin

2 łyżki cukru

2 płaskie łyżki maizeny (można zastąpić mączką ziemniaczaną lub kisielem)

1 łyżka Amaretto

Przygotować lekki syrop z około szklanki wody i cukru. Dodać do niego mrożone wiśnie, doprowadzić do wrzenia. Maizenę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do wiśni, zagotować. Lekko ostudzić. Dodać suszone owoce i Amaretto. Ostudzić. Wstawić do lodówki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną