Młoda kapusta z boczkiem

Malgorzata
Obiad
11.08.2017 9:54
Młoda kapusta z boczkiem

Poniżej przedstawiam przygotowanie w wersji tradycyjnej i na TCC. Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z boczkiem (6 porcji) Składniki: 4 łyżki oleju roślinnego 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w paski 2 cebule, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty, posiekanej 2 łyżki wody sok z 1 cytryny 1 garść koperku, drobno posiekanego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 liść laurowy 3-4 ziela angielskie sól i pieprz, do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż boczek i podsmaż do zarumienienia. English version Young cabbage with bacon (6 servings) Ingredients: 4 tbsp vegetable oil 200 g bacon, cut into fine strips 2 onions, finely chopped 1 medium young cabbage, shredded 2 tbsp water 1 lemon, juiced 1 handful dill, finely chopped 3–4 tbsp tomato paste 1 tsp caster sugar 1 bay leaf 3-4 dried allspice berries salt and white pepper, to taste Preparation: Heat the oil in a large and deep pan, add bacon and cook over a medium heat until browned. Jeżeli tak jak ja przepadasz za młodą kapustą, proponuję wypróbowanie innych moich przepisów takich jak młoda kapusta z pieczarkami, młoda kapusta zapiekana w beszamelu, czy kapuśniak z młodej kapusty, wszystkie obłędne! Dziś proponuję ją w klasycznej wersji delikatnie pomidorowej z boczkiem i koperkiem, która może być dodatkiem do dania głównego, jak i daniem samym w sobie. Przygotowanie TCC: Do miski TCC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, boczek i cebulę i uruchom program P1 slow cook na 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie z chrupiącym chlebkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie z chrupiącym chlebkiem. Add the shredded cabbage, allspice, bay leaf and water, stir and season and cover with a lid, reduce the heat to low and cook for 15 minutes. Po tym czasie wmieszaj sok z cytryny, trzy czwarte koperku, koncentrat pomidorowy i cukier i gotuj bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Uruchom program P2 slow cook na 20-25 minut lub aż kapusta zmięknie. Jak dla mnie najlepsza jest odgrzana następnego dnia z chlebkiem – niebo w gębie!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/mloda-kapusta-boczkiem-young-cabbage-with-bacon/