Ciasto czekoladowe z nutellą

Krzysztof
Przepisy
25.03.2014 21:14
Ciasto czekoladowe z nutellą

Przepis

Ciasto:

100g mąki

40g masła

1 jajko

40g cukru

2 łyżeczki kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

650g zmielonego sera( użyłam „Piątnicy” w wiaderku)

200g Nutelli

0,5 szklanki cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)

75g śmietany kremówki 36%

100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%

100g mlecznej czekolady

2 żółtka

1 jajko

Polewa:

100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%

100ml słodkiej śmietanki 30%

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Posiekać mąkę z masłem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Wylepić nim dno tortownicy. Wstawić na godzinę do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 180°C . Piec 8-10 minut. Wystudź całkowicie.

Rozgrzać piekarnik do 160 ° C.

Roztopić w kąpieli wodnej obie czekolady.

Utrzeć mikserem ser z nutellę na gładką masę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, chwilę ucierać. Dodać śmietanę, mieszać do połączenia składników. Dodać rozpuszczone czekolady i ponownie wymieszać. Ważne jest, aby miały temperaturę pokojową. Stopniowo dodawać jajko i żółtka. Wymieszać każdorazowo przed dodaniem następnego.

Wziąć dwa arkusze folii aluminiowej. Postawić na nich tortownicę. Docisnąć folię do boków tortownicy.

Wylać masę serową na podpieczony spód. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut. Brzegi sernika będą upieczone i sztywne, w środku nadal będzie on jednak wilgotny. Dopiecze się po wyjęciu z pieca. Wystudzić w tortownicy. Zimny wstawić do lodówki co najmniej na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Podgrzać w rondelku śmietanę do temp. 40°C. Wsypać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Polać wierzch sernika.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną