Chłodnik z cukinii i ogórków

Gabriela
Zupy
04.08.2017 13:05
Chłodnik z cukinii i ogórków

Chłodnik z cukinii i ogórków to danie, które pojawiło się u nas w domu po raz pierwszy z dwóch powodów: Upały, upały i jeszcze raz upały. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 4 ogórki gruntowe średniej wielkości 3 ząbki czosnku 1 mała cebula pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 400 ml kefiru 100 ml jogurtu greckiego Cukinię pozbawiamy dużych pestek, obieramy i kroimy w drobną kostkę. W tym czasie kroimy ogórki i cebulkę w drobną kostkę, siekamy szczypiorek i natkę pietruszki, przeciskamy czosnek przez praskę. Chłodnik tym razem podałam bez jajka, jednak myślę, że z takim dodatkiem byłby równie dobry, jeśli nie smaczniejszy. W związku z tym, naturalnym było eksperymentowanie z innymi składnikami. Mogę śmiało się pochwalić, że chłodnik z cukinii i ogórków zrobił niemałą furorę. Tak to już się zdarza w naszym polskim klimacie, że po chłodnym lipcu, sierpień od początku jest bardzo gorący. W planach na najbliższe dni mam jeszcze bigos i lasagne, ciekawe czy będzie się czym pochwalić. Klęski urodzaju ciąg dalszy czyli co zrobić z cukinii i ogórków, czego jeszcze nie jedliśmy? Z pewnością pomogły w tym ogromne upały. W dzieciństwie jadłam chłodnik z ogórków. Ostatnio przyrządzamy ją na wszystkie możliwe, znane oraz nieznane jeszcze nam sposoby.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zycienaluzie.pl/chlodnik-cukinii-ogorkow/