Kremówka

Ciasta
29.07.2017 0:01
Kremówka

Składniki na kremową masę: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 36% (pominęłam) nasionka z 1 laski wanilii 20 g cukru z wanilią lub wanilinowego 130 g cukru trzcinowego 6 dużych żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie łyżki o pojemności 15 ml) 1 łyżka mąki pszennej 100 g masła (temp. pokojowa) Cukier trzcinowy i waniliowy zagotować z 1 i 1/2 szklanki mleka. Składniki na śmietankową masę: 500 ml śmietanki kremówki 36% dobrze schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny w proszku Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić do napęcznienia na około 5-10 minut. Masę śmietankową wyłożyć na masie kremowej i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego, pokrojonego wcześniej na 12 części nożem z piłką. Masę budyniową przełożyć na pierwszą część ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do góry, tak aby ciasto się nie kruszyło). Na każdej z nich rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego w razie potrzeby docinając do wymiarów formy, nakłuć widelcem i ocieplić do temperatury pokojowej. Trzymać chwilę na ogniu, a następnie odstawić na bok i przykryć masę folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu. W czasie pieczenia, gdy ciasto będzie rosło i puszyło się do góry – przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, aby ciasto nie wyrosło zbyt wysokie. Ciasto jest pyszne, proste do przygotowania, idealne na nadchodzący Sylwester, kiedy na pewno nie będziemy liczyć kalorii : ) Składniki (12 sztuk – blacha o wymiarach 33×23 cm): 2 płaty ciasta francuskiego (2 x 275 g) Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wymieszać z 3 łyżkami ubitej kremówki, a następnie dodać do całości i ponownie zmiksować. Po tym czasie podgrzewać, mieszając, do czasu aż całkowicie się rozpuści, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.marta-gotuje.pl/kremowka/