Ciasto z ananasem i kokosową bezą

Ciasta
28.07.2017 23:50
Ciasto z ananasem i kokosową bezą

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 21 x 21 cm): 4 jajka (wielkość L) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier cały czas miksując. Składniki na kokosową bezę (blacha 21 x 21 cm): 4 białka 1 szklanka cukru pudru 150 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Składniki na budyniową masę: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 żółtka 150 g masła w temp. pokojowej 1 puszka ananasów Na koniec dodać mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie przekładanego ciasta z kremem jest bardzo czasochłonne, na szczęście to tylko złudzenie, a efekt końcowy jest zawsze przepyszny : ) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Na koniec dodać dobrze osączone z zalewy ananasy, pokrojone w kostkę. Przepyszne, klasyczne ciasto z ananasem, masą budyniową i kokosową bezą to jedno z ulubionych, przetestowanych wielokrotnie ciast mojej Mamy. Drugą połowę zmiksować ze skrobią, mąką i żółtkami, a następnie wlać do gotującego się mleka i gotować przez kilka minut, często mieszając, do czasu aż budyń zgęstnieje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.marta-gotuje.pl/ciasto-z-ananasem-i-kokosowa-beza/