Chleb owocowy

Śniadania
28.07.2017 9:23
Chleb owocowy

Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki żytniej typu 2000 - 2 szklanki mąki pszennej typu 650 - ziarna (słonecznik, siemię lniane złote i brązowe) - orzechy włoskie - kilka moreli i śliwek suszonych - suszone jagody goi - płatki kokosowe - rodzynki - żurawina - ½ szklanki płatków owsianych - około 2,5 szklanki wody - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki miodu naturalnego - zakwas chlebowy Do miski (plastikowej) wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Po tym czasie odłożyć 2 łyżki zaczynu do słoiczka i wstawić do lodówki na następne pieczenie chleba. Zawinąć w ręcznik i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin. Resztę ciasta wyłożyć do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku przez co najmniej 60 minut. Jest wyśmienity z wędliną, nabiałem czy z miodem. Ja zawsze robię rano, by wieczorem upiec chleb i mieć go na śniadanie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tylkopysznie.blogspot.com/2017/07/chleb-owocowy.html