Cytrynowe risotto ze szparagami i krewetkami

Martyna
Obiad
27.07.2017 19:43
Cytrynowe risotto ze szparagami i krewetkami

Składniki: – ok. 3 szklanki bulionu warzywnego – 400g zielonych szparagów (pęczek) – 250g krewetek – 100g ryżu do risotto – 2 cebule – 60ml białego wytrawnego wina – 30g parmezanu – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki masła – 1 łyżka oliwy – skórka z 1 cytryny – sok z ćwiartki cytryny – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – szczypta pieprzu cayenne i kurkumy – sól, pieprz Jeżeli używamy krewetek nieobranych , musimy pozbyć się ich pancerzy i odcinamy głowę (filmik jak to zrobić, znajdziecie tutaj), a następnie przy pomocy noża wykonujemy nacięcie wzdłuż karku krewetki, po zewnętrznej, wypukłej jej stronie i dokładnie wyjmujemy czarną, niekiedy bezbarwną żyłkę (jelito) z całej długości krewetki. Na koniec przygotowywania risotta, ryż powinien być miękki na zewnątrz i twardawy w środku = al dente, nie powinien być wodnisty. Już nie mogę doczekać się chwili, gdy będę zajadać się pełnymi słońca owocami i warzywami, czy owocami morza z Morza Śródziemnego… Dlatego chciałabym podzielić się z Wami przepisem na aromatyczne, cytrynowe risotto z pysznymi krewetkami i zielonymi szparagami. Jeżeli kupiliśmy krewetki bez ogonków – nie przejmujmy się, one są tylko do dekoracji. Następnie dodajemy krewetki, skórkę i sok z cytryny, porządnie mieszamy i odstawiamy z ognia. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Najlepiej po dokładnym wymieszaniu przykrywać patelnię pokrywką, by bulion za szybko nie odparował, a ryż na spokojnie absorbował jego porcje. Dodajemy parmezan wraz z łyżką masła, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na chwilę. Sezon na szparagi powoli się kończy, więc wykorzystajmy szansę na ich zjedzenie! Jeżeli używamy obranych krewetek, sprawdzamy, czy są dokładnie oczyszczone (wykonujemy nacięcie i sprawdzamy czy jelito jest usunięte).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/cytrynowe-risotto-ze-szparagami-krewetkami/