Galaretka z czerwonych porzeczek na zimę

Julianna
Przetwory
26.07.2017 10:16
Galaretka z czerwonych porzeczek na zimę

Będzie pysznie, już to czuję! Składniki (na ok 7-8 słoików 200ml): 2,5 kg czerwonych porzeczek ok 1 - 1,5kg cukru (ilość zależy od ilości wyciśniętego z porzeczek soku) Porzeczki umyć, oberwać z gałązek. Tak się stało, że z krótkiego wyjazdu w rodzinne strony wróciłam z zapasem porzeczek i nie zawahałam się przerobić je na kilka słoików pysznej galaretki. Posiadacze specjalnej maszynki do robienia przecierów będą miały ułatwione zadanie, inni natomiast mogą wspomóc się sitem lub kawałkiem gazy do wyciśnięcia soku z owoców. Sama myśl o jej smaku wywołuje u mnie ślinotok, bo charakterystyczny kwaśno-słodki smak nie da się pomylić z żadnym innym. Babcia gotowała galaretkę dając objętościowo tyle samo cukru, ile było soku z porzeczek. Do soku wsypać cukier (proporcje: 1 litr soku : 3/4 litra cukru, można też 1:1). Natomiast zimą dałabym się pokroić za słoik galaretki z czerwonych porzeczek. Pamiętam, jak patrzyłam na sok zamieniający się w galaretkę jeszcze nawet przed rozlaniem do słoików.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2017/07/galaretka-z-czerwonych-porzeczek-na-zime.html