Kruche babeczki migdałowo-morelowe (wg przedwojennej receptury)

Ciasta
25.07.2017 18:13
Kruche babeczki migdałowo-morelowe (wg przedwojennej receptury)

Kruche babeczki makaronikowe 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli 120 g migdałów (zmielonych, najlepiej razem z skórką) 120 g cukru 4 jaja ½ łyżeczko świeżo startej gałki muszkatołowej W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto. Jest to jeden z niewielu przepisów na ciasto kruche, które można przygotować z ciepłego masła. Masa migdałowa do zapiekania (makaronikowa)Żółtka oddzielamy od białek u ucieramy z cukrem na puszystą masę, do której dodajemy zmielone migdały i gałkę. Gdy wszystkie foremki są już wyklejone na spód każdej babeczki nakładamy porcję podgrzanej marmolady morelowej i przykrywamy masą makaronikową. Natomiast przepis na kruche ciasto został zaczerpnięty z książki Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do żółtek z migdałami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://korniszonki.blogspot.com/2017/07/kruche-babeczki-migdaowo-morelowe-wg.html