Chili dogi Gordona Ramsay’a

Ewelina
23.03.2014 20:24
Chili dogi Gordona Ramsay’a

Przepis

Chili dogi (z moimi zmianami):

2 podłużne bułki,

50 g startego sera (u mnie havarti),

2 parówki dobrej jakości,

posiekany szczypiorek.

Chili:

oliwa z oliwek,

1 posiekana mała cebula,

2 posiekane ząbki czosnku,

½ łyżeczki kuminu,

1 łyżeczka chili,

300 g mielonego mięsa wołowego,

1 łyżeczka sosu Worchestershire,

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

400 g pomidorów z puszki,

odrobina cukru pudru,

½ łyżeczki oregano,

sól,

pieprz.

Karmelizowana cebulka:

2 posiekane czerwone cebule,

1 łyżka brązowego cukru,

sól,

1 łyżka octu balsamicznego.

Najpierw chilli: na rozgrzanej oliwie usmażyć cebulkę, dodać czosnek, a gdy będą miękkie dodać roztarty kumin. Po 2 minutkach przyprawić całość chili w proszku i wymieszać. Dodać rozdrobnione widelcem mięso i dusić, aż przestanie być surowe. Gdy mięso zacznie się ładnie przysmażać dodać koncentrat pomidorowy, sos Worchestershire, oregano, cukier puder, pomidory z puszki, sól i pieprz – dusić 20 minut. Przed podaniem ew. doprawić.

Karmelizowana cebulka: na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane czerwone cebule, doprawić porządna szczyptą soli i delikatnie smażyć na małym ogniu przez 10-15 minut, aż stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Gdy cebula będzie już złota i bardzo miękka dodać cukier i ocet balsamiczny. Podnieść temperaturę i skarmelizować cukier. Gotować przez 5 miunt, do momentu odparowania płynu. Cebula powinna być słodka, połyskująca i klejąca. Ew. doprawić.

Gdy wszystko już będzie gotowe, ugotować parówki i podgrzać bułeczki. Teraz wystarczy już tylko każdą bułkę naciąć wzdłuż, ułożyć w nich cebulkę, ser, parówki, po 2 łyżki chili, a na koniec chili dogi posypać szczypiorkiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną