Domowe bułki pszenne poznańskie

Małgorzata
Dania mączne
25.07.2017 8:03
Domowe bułki pszenne poznańskie

180 ml wody 180 ml mleka 60 g oleju 700 g mąki pszennej 35 g drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Przygotowujemy rozczyn - drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżeczką cukru i mieszamy z niedużą ilością letniego mleka. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w automacie w podanej wyżej kolejności. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 1,5 godz. Aby bułki były równe możemy pomóc sobie wagą (około 100 g ciasta na bułkę). Na dole piekarnika możemy umieścić blachę z wodą, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Ciasto po wyrobieniu powinno rosnąć w automacie godzinę lub nieco dłużej. Ciasto drożdżowe możemy przygotować ręcznie lub w automacie. Bułki poznańskie jeszcze raz zostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://przepisy-online.blogspot.com/2017/04/bulki-poznanskie.html