Semifreddo z czarną porzeczką

Agata
Desery
25.07.2017 7:52
Semifreddo z czarną porzeczką

Białko ogółem - 1.4 g Tłuszcz - 0.41 g Węglowodany - 15.38 g (z czego tylko 7% to cukry proste) Wapń - 55 mg Żelazo - 1.54 mg Magnez - 24 mg Fosfor - 59 mg Potas - 322 mg Sód - 2 mg Cynk - 0.27 mg Witamina E - 1 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czarna porzeczka na blogu ------------------------------ ------------------------------- Semifreddo z czarną porzeczką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 białka 120 g drobnego cukru 250 g kremówki 30% 280 g czarnej porzeczki Poltino 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Porzeczki płuczemy, oczyszczamy z szypułek i blendujmey z cukrem pudrem. Witamina C – 181 mg Tiamina – 0.050 mg Ryboflawina – 0.050 mg Niacyna - 0.300 mg Witamina B6 - 0.066 mg Witamina A – 230 IU Czarne porzeczki, które są kwaśnymi owocami , są dobrym źródłem wielu witamin i pierwiastków mineralnych: witaminy A (beta karoten), witamin z grupy B, E, ale najbardziej jest ceniona za zawartość witaminy C. Czarne porzeczki, które są kwaśnymi owocami , są dobrym źródłem wielu witamin i pierwiastków mineralnych: witaminy A (beta karoten), witamin z grupy B, E, ale najbardziej jest ceniona za zawartość witaminy C. Następnego dnia delikatnie wyjmujemy deser z foremki, odwijamy z folii, polewamy pozostałym musem z porzeczek i kroimy w plastry. na keksówkę W kuchni robione są z niej też przetwory na zimę w postaci dżemów czy galaretek - mają dużo pektyny, więc szybko tężeją. W 100 gramach znajdziemy aż 181 miligramów tej witaminy, ilość ta pokrywa – bagatela - 241% naszego dziennego zapotrzebowania! W 100 gramach znajdziemy aż 181 miligramów tej witaminy, ilość ta pokrywa – bagatela - 241% naszego dziennego zapotrzebowania! A do tego wszystkiego czarne porzeczki nie są zbyt kaloryczne, dostarczają w 100 gramach 63 kalorii (kcal), i co ważne, ich indeks glikemiczny wynosi jedynie 15. Dziś jednak te zdrowe czarne kuleczki wystąpią w deserze, zapraszam więc na boskie semifreddo z czarną porzeczką. Z kolei rutyna, nie dość, że ułatwia przyswajane witaminy C, ma korzystne działanie na naczynia krwionośne. Semifreddo jest bardzo proste w przygotowaniu, następnie wymaga tylko kilku godzin na zmrożenie się. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę, a następnie dodajemy po jednej łyżce ubitej śmietany do ubitych białek, mieszamy delikatnie szpatułką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/07/semifreddo-z-czarna-porzeczka.html