Chłodnik litewski

Magda
Zupy
24.07.2017 16:49
Chłodnik litewski

POTRZEBUJEMY: pęczek botwinki z większymi buraczkami pęczek rzodkiewki zielony ogórek szklarniowy 1 litr kefiru pęczek koperku ząbek czosnku 1-2 łyżki octu łyżka cukru sól do smaku OPCJONALNIE: jajka ugotowane na twardo Wszystkie warzywa myjemy. Najlepiej odstawić chłodnik do lodówki na przynajmniej 30 minut aby smaki zdążyły się przegryźć. Oddzielamy buraczki od botwinki, obieramy je i trzemy na grubym oczku. Ogórek oraz rzodkiewki również trzemy na dużym oczku. Można go podać klasycznie z jajkiem ugotowanym na twardo. Kto nie marzy w upalny dzień o zjedzeniu chłodnika litewskiego?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://mietowygarnuszek.wordpress.com/2017/07/23/chlodnik-litewski/