ZBOŻA EKSPANDOWANE - CZY SĄ ZDROWE I CZY WARTO JE JEŚĆ?

Monika
Śniadania
21.07.2017 19:46
ZBOŻA EKSPANDOWANE - CZY SĄ ZDROWE I CZY WARTO JE JEŚĆ?

- uszlachetnianie żywności - dzięki ekspandowaniu eliminuje się substancje antyodżywcze, zwiększa przyswajanie składników odżywczych oraz nadaje ziarnom nowy smak - wytworzenie produktu gotowego do spożycia - ekspandowane zboża są gotowe do spożycia i nie wymagają żadnej obróbki, dlatego stanowią świetną przekąskę - wydłużenie czasu przechowywania - ekspandowane zboża mają bardzo długi czas przydatności do spożycia, przy czym nie wymagają użycia żadnych konserwantów czy środków chemicznych - uatrakcyjnienie produktu i zwiększenie asortymentu - dzięki ekspandowaniu otrzymujemy nowy produkt o nowych walorach smakowych, który zachowuje pełną gamę wartości odżywczych Czy warto jeść produkty ekspandowane? Tak jak w przypadku wszystkiego, nie powinniśmy przesadzać, ale włączenie ich do diety jako drobnej przekąski lub dodatku do jogurtu lub deseru, będzie dla nas jak najbardziej korzystne. ZBOŻA EKSPANDOWANE - CZY SĄ ZDROWE I CZY WARTO JE JEŚĆ? Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić podstawę naszego codziennego żywienia. Na czym polega ekspandowanie? Ekspandowanie, czyli puffing to metoda uszlachetniania zbóż, która polega na poddawaniu ziaren działaniu gorącej pary wodnej pod wysokim ciśnieniem. W ostatnim czasie na sklepowych półkach, szczególnie tych ze zdrową żywnością, coraz częściej możemy spotkać produkty o tajemniczej nazwie ekspandowane. Ekspandowane zboża możemy jeść samodzielnie, stanowią one bowiem naprawdę smaczną przekąskę i doskonale zastąpią chipsy czy paluszki spożywane podczas seansu filmowego. Ekspandowane zboża świetnie zastąpią płatki śniadaniowe, wystarczy wsypać je na mleko lub dodać do jogurtu. Kupując zboża ekspandowane zwróćcie jedynie uwagę, aby nie zawierały one żadnych dodatków smakowych oraz kolorowych czy cukrowych powłok. Możemy je także zmieszać ze słodkimi bakaliami lub orzechami, dodać do dań śniadaniowych tj. omlety czy naleśniki. Ja uwielbiam ekspandowane jagły lub grykę w połączeniu z jogurtem naturalnym, odrobiną miodu i świeżymi owocami. Ekspandowanie zbóż daje szereg korzyści, dlatego ta innowacyjna metoda staje się coraz bardziej popularna.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.moje-idealia.pl/2017/07/zboza-ekspandowane-czy-sa-zdrowe-i-czy.html