Buraczki tarte do obiadu

Jolanta
Sałatki
14.07.2017 6:54
Buraczki tarte do obiadu

Buraczki tarte do obiadu, składniki: 1 kg buraków (mam ekologiczne buraki ze swojej działki) 1 łyżka cukru (gdy buraki są słodkie to mniej) 1 duża cebula ok. 1 łyżeczka soli do smaku ok. 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu do smaku sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżka oleju Zimą po wyjęciu ze słoika można je podać klasycznie, na zimno, albo zasmażyć po wyjęciu ze słoika, można dodać tarte jabłko lub chrzan, uwielbiam buraczki z chrzanem, czyli ćwikłę. Buraki studzimy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, jak ktoś lubi drobno tarte buraki to ściera je na tarce o drobnych oczkach, grubość tarcia zależy od preferencji. Buraczki tarte można też zasmażyć na tłuszczu, zaciągnięte zasmażką z mąki i masła, są gęste, słodkie i bardzo smaczne. Drobno pokrojoną cebulę można podsmażyć na oleju, dodać do buraków, można też dodać surową, pokrojoną w kostkę cebulę. Moim ulubionym dodatkiem do obiadu są tarte buraczki, marchewka z groszkiem i surówka z marchewki i jabłka. Robię też w dużych ilościach buraczki tarte na zimę do słoików. Buraczki tarte, przygotowanie: Buraki pieczemy w piekarniku .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/surowki/buraczki-tarte/